четвъртък, 26 март 2020 г.

"Петата купа" - Дан Симънс

Аз съм изключително голям, болезнено посветен почитател на историите, в които сър Артър Игнейшъс Конан Дойл дава живот на най-известния си литературен образ - този на детектива Шерлок Холмс. До такава степен, че у дома можете да откриете издадените творби на поне няколко езика и във всевъзможни оформелния, препечатки, допечатки, нови издания, сборници и прочее. 
 Не дотам вманиачена и определено не достатъчно финансово обезпечена, за да задоволя амбицията да се превръщам в заклет колекционер на всяка публикувана книга от излизането на разказите, до момента. Но смело мога да заявя, че съм силно претенциозна към съвременните автори, които въвличат Шерлок Холмс в своите творби, често пъти с надеждата да спечелят читателското внимание. 

 За какво бяха тези многословни встъпителни думи? Просто, за да ви уверя че съм взискателен и избирателен читател що се отнася до нов прочит на класически произведения и техните герои. 
 Но, "Петата купа" на Дан Симънс определено попада сред фаворитите ми за днешни автори, докоснали се до същността и уловили харизмата на един по-близък до нас Шерлок Холмс, на един митологизиран образ, който получава човешки очертания. 

 Дан Симънс (Dan Simmons) не е автор, комуто е нужно представяне, той е добре известен и на родната читателска публика с редица от своите трудове, сред които най-известните са научнофантастичните цикли: Хиперион (Hyperion Cantos), Илион/Олимп (Illium/Olympos), трилогията за детектив Джо Курц (Joe Kurtz) и още над двадесет произведения в жанра фантастика, фентъзи и ужаси, сред които "Песента на Кали", "Лешояди", "Ужас" и др.  

"Петата купа" (The Fifth Heart) е последно издаденото произведение на Дан Симънс, в което той умело ни връща назад във времето, описвайки поредното приключение на обичания от поколения детектив Шерлок Холмс.
 Макар книгата да попада в жанра трилър мистерии, тя е и исторически роман, в който можете да откриете множество препратки към реални лица и събития от епохата. Гарантирам, че ще събуди любопитството ви за много от подробностите и подтикнати от детайлните описания, ще се разтършувате за повече информация. 
 Тази 664-странична книга, ще ви отведе на много по-заплетено приключение от класическите кратки разказни форми. Тук успоредно се преплитат два основни случая с евентуална връзка помежду им и сериозни последствия, ако детектив Холмс не успее да се справи със загадките.
 Съвсем не бива да ви обезкуражава обемът на произведението - чете се леко, увлекателно без да е пошло и тривиално.
 Личен съвет от мен: следете внимателно имената, ще се изненадате колко много от тях са на действителни личности.




  

Няма коментари:

Публикуване на коментар