понеделник, 11 май 2015 г.

Nordmann/ Vikings - Норманите/Викингите от Скандинавия

  
Смело мога да заявя, че през последните години, рамо до рамо с моята мания по тъмните векове, се зароди и едно явление придобиващо колосални размери: явлението викинги, викингско и прочее най-вече скандинавско. 
    В своя защита, бързам да призная, че макар и симпатичен (тема на друга статия биха били множеството грешки в лентата), сериалът "Викинги" съвсем не е първопричината за моето влечение...
     Последното датира от осъдно ранна възраст, когато попаднах на една детска енциклопедия с легенди и вярвания на скандинавските народи. 
   Наред с прабългарските богове, бях разтърсена и безкрай впечатлена от историите за великите обитатели на Валхала. Близостта на двата пантеона, разделението на две категории божества: върховен бог и алпи, ме унасяше все по-навътре във водовъртежа на истории и предания. 
    Неусетно, събирането на все повече и повече материали на тези и други тематики, ме трансформира в колекционер на знания. 
    С дигитализирането на огромна част от глобално изписаните трудове, морето от информация заля дигите и потопи в сладък аромат цялото ми същество. Вече имах достъп до книги, статии и дискусии, за които никога не бях мечтала.
   На този пъстър фон, у мен като български читател, остава леко озадачение защо са толкова малко книгите с подобна насоченост? Факт е, че би следвало родният ни книжен фонд на историческа тематик да е с преобладаващо локален уклон. За щастие са многобройни трудовете, посветени на всички племена и народи преминавали или трайно установили се по нашата територия.
  Навярно скандинавските народи не представляват интерес за родните изследователи. Не излагам това, като ктритика, по-скоро като естествена констатация. И все пак, предвид доказателствата за търговия на българи със скандинавци, за участията на викинги в набезите по българските земи, за назначаването им (срещу заплащане), като защитници на Константинопол, оставам с убеждение, че не сме несметно далечни народи.
   В детските книжки и енциклопедии все още заляга широко разпространената грешна представа за това, че всички скандинавци са викинги (междудругото "to viking"е израз за действие свързано с пътуване крайн цел на което, е плячкосване), че всички са големи, космати, с рогати шлемове варвари.
   Известно ми е, че аудиторията на по-специализирани трудове е стеснена и все пак смятам, че родните книжни издателства могат да инвестират в превод и издаване книгите на Логан, Фъргюсън, Пейдж, Джоунс, Роездал, Уинрот и прочее, авторите са много, а книгите им ценни източници на правдоподобна информация.
  Напоследък излязоха разни романчета завихрящи сюжетна линия из дълбоките фьорди и приключенията на пътешестващите викинги, но единственото произведение на което съм попадала скоро, базирано на сериозни изследвания и чисто историческо съдържание е: "Скандинавската експанзия и западът" на Лиляна Симеонова.
Книгата представлява хронология на събитията от така наречената "Викингска епоха", в частност във Великобритания, Ирландия, Исландия.
 Интригуващо четиво, за създаването на което авторката е почерпила знания от близо 600 източника, а проучванията си е правила на територията на Оксфорд (Великобритания).
  Определено си заслужава, ако искате да проследите развитието на скандинавската цивилизация. Първите пътувания на запад, промяната в мисленето на северния човек, влиянието, което му оказват християнските народи.
  В последствие настъпателната политеистичната религия пуска своите корени на Скандинавския полуостров, измествайки вярванията във "варварските" богове. Християнството се превръща в политическа идеология, в която кралете на новообразуваните държавици съзират предимството на йерархията, осигуряваща им стабилизиране на централизираната власт.
 Първи се покръстват датчаните около 962г., следвани от норвежци и шведи през 1030г. За край на Викингската епоха и начало на Ранното Средновековие, се смята годината 1066. Така затваряме една бурна страница от историята на нашите предци.
 В заключение, се надявам, че този пост е провокирал някои от вас да се разтърсят из личните библиотеки за позабравени книги на тема "викинги".
 Имам доброто желание да кача някои чуждестранни научни статии, за онлайн ползване, с което целя изостряне на апетита ви. Който има желание да сподели материали, с които разполага, е повече от добре дошъл!
Þakka fyrir! Благодаря ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар